Skriv ut recept Skriv ut recept

Pasta med champinjoner och sparris

,

Enkel underbar pastarätt. Ersättare för en carbonara eller pasta med köttsås. Lättare, elegantare och sublim smak.
Detta behöver du:
4 skivor bacon
1 matsked olivolja
2 schalottenlökar, skalade och i lövtunna skivor
150 gram trimmade och skivade sparrisar
250 gram bruna champinjoner i halvor
salt och nymald svartpeppar efter smak
200 gram bandpasta (typ Pappardelle)
50 gram nyriven parmesan

1 generös tesked med färsk timjan
2 ägg
1 dl blandning av koncentrerad kycklingfond och vispgrädde. (3 cl fond och 7 cl grädde blir fint)
Så här gör du:
Stek baconen i varm stekpanna tills den blir krispig och brun på båda sidor. Lägg baconen på hushållspapper för att torka och svalna.
Sänk värmen på stekpannan (samma som för baconen som inte ska tvättas ur emellan). Sautera den skivade löken i olivoljan så att den mjuknar. Lägg i svamp och sparris och salta och peppra försiktigt. Låt steka under 6 minuter eller till dess att sparrisen mjuknat. Sätt ner värmen till låg.
Under tiden kokar du pastan i en stor kastrull med rikligt med saltat vatten en minut kortare än vad paketet visar. Häll av vattnet. Spara 1 1/2 dl av kokvattnet till senare. Lägg i pastan i svampröran och blanda ordentligt. Bryt i baconen i små bitar och blanda ner. Ta av värmen. Rör samman parmesanen med ägg, timjan och gräddfonden i en separat skål. Häll äggröran över pastan och blanda ner ordentligt med kraftiga rörelser. Håll på till dess att du märker att äggen börjar tjockna. Använd det sparade kokvattnet för att få den konsistens du önskar. Har det blivit för tjock konsistens sätter du till vatten. Krydda med lite extra svartpeppar när du är färdig.