Tomat tarte tatin
Fantastiska smaker i all sin enkelhet och så lätt att göra så att ingen som ser resultatet kan begripa det. Tomaten växer i smak när den bli stekt. Det blir en lyxig förrätt, men kan också vara ett tillbehör till en grillad rätt.
Detta behöver du till fyra personer som förrätt:
35 g smör
3 teskedar olivolja
1/2 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
20 körsbärstomater skurna i halvor på längden
färdig smördeg som stor rullad platta
3 teskedar balsamvinäger
3 teskedar olivolja
det rivna skalet av 1/2 gul citron
färsk timjan blad till serveringen
Så här gör du:
Värm oljan och smöret i en stekpanna på medelvärme. Rör ner salt och peppar. Lägg i tomaterna med den skurna sidan neråt. Hela stekpannan ska vara fylld med tomater tätt sida vid sida. Låt steka på låg värme i 20 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg smördegsplattan så att den täcker stekpannan. Skär bort längs kanten och tryck till smördegen mot tomaterna.
Stoppa mitt i ugnen och baka i 15 minuter eller till dess att smördegen fått fin färg.
Ta ur ugnen och låt vila i fem minuter. Lägg en stor tallrik över stekpannan och vänd upp din tomattårta.
Blanda samman olja, vinäger och citronskal. Droppa oljeblandningen över tomaterna. Dekorera med färsk timjan. Servera direkt.