Krämig svampsoppa
Du kan använda dig av de vanliga svamparna i din butik. Vi hjälper smaken på traven med dels lite fonder och så sötar vi med några droppar mörk rom. Soppa är utmärkt höstmat och ger dig chansen att plocka fram svampsmakerna.
Detta behöver du till fyra:
7 dl färska rensade och skivade champinjoner
olivolja till svampen
1 1/2 dl färdigblandad kycklingfond
2 dl färdigblandad kantarellfond
1 dl torrt vitt vin
1 dl hackad gul lök
1/2 tesked timjan
1 matsked pressad citron
3 matskedar smör
3 matskedar vetemjöl
salt och peppar efter smak
3 dl vispgrädde
1 matsked mörk rom
gräslök till dekor
Så här gör du:
Stek svampen i olja med lite salt till dess att all vätska ångat bort. Spara lite stekt svamp till serveringen. Lägg i fonder, citron, vin och timjan och koka samman i 15 minuter. Flytta koket till en matberedare och kör svampen så att bitarna försvinner. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör ner mjölet till jämn konsistens. Häll över svampen och rör ut med mjölet. Tillsätt grädden och koka upp. Låt koka minst 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Tillsätt romen och rör om. Servera. Dekorera med lite stekt svamp och strö över grovriven peppar.