Skriv ut recept Skriv ut recept

Hel kyckling med citrussmak

En klassiker, som får en personlig och frisk smak av både kryddor och citrus. Kombinationen av citronen och apelsinen ger en fin smakupplevelse. Lätt att laga och en ”lätt” rätt att äta. Utmärkt vinmat.
Detta behöver du till 4 personer:
1 stor kyckling
1 citron
2 vitlöksklyftor hela och skalade
2 kvistar rosmarin eller 2 teskedar torkad rosmarin
1 knippa persilja med stjälkarna kvar
salt
peppar
kajennpeppar
Skalet av en apelsin
100 gram smör
Så här gör du:
Gör ren kycklingen och ta bort eventuellt inkråm. Vill du ha det bästa resultatet lägger du hela kycklingen i saltat vatten (10 %) över natten, annars salta kycklingen på insidan. Stoppa in citronen hel. Därefter vitlöksklyftorna. Tryck in rosmarin och persiljan. Knyt ihop benen som en ”åtta” med ett snöre som du lagt i blöt innan. (Så håller det för värmen). Krudda utsidan med salt, peppar och försiktigt med kajenn.
Grilla kycklingen i ugn på 175 grader. (Har du grill med grillspett antingen ute eller i ugnen så ska du självklart använda det. Då slipper du vända på kycklingen och den blir extra saftig). Vänd kycklingen i ugnen efter 30 minuter.  Efter en timma penslar du kycklingen med smöret som du smält tillsammans med det rivna skalet av apelsinen. Efter 1 timma och 15 minuter sticker du försiktigt ensticka i ena låret på kycklingen. Kommer det ut klar vätska är kycklingen klar. Servera med en sallad. Vill du ha kraftigare mat kan du välja potatis och sås enligt traditionellt maner. Kyckliongen får en fin smak av citrus och kryddor.