Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en klassisk tomatsås, som kan användas som den är som pastasås eller till pizza. Den kan längas med salami, kycklingbitar eller nästan vad som helst. Som pastasås smakar den naturligtvis förträffligt med lite riven parmesan. Och självklart med ett gott italienskt vin!
Detta behöver du:
2 matskedar olivolja
1 liten lök, skalad och finhackad
1 liten morot skalad och finhackad
1 selleristjälk, finhackad
2 matskedar finhackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 matskedar hackad färsk basilika
1 burk krossade tomater
1 matsked tomatpuré
1 tesked balsamicovinäger
1 tesked koncentrerad grönsaksfond
1 dl rött vin
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Värm oljan i en stekpanna på medelvärme. Lägg i lök, morot, selleri och persilja. Rör om. Sänk till låg värme och lägg på lock. Rör då och då och låt sjuda i 20 minuter.
Ta av locket och öka värmen till medelvärme. Lägg i den hackade vitlöken. Låt sjuda ca 1 minut. Tillsätt tomaterna, tomatpuré, basilika, fond, vinäger och vin. Rör om så att allt blandas väl. Låt koka till dess att det tjocknar, ca 30 minuter. Rör då och då. Det är vätskan som ska dunsta så låt det ånga på.
Kokar du pasta till använd torr pasta, Koka två minuter kortare än tiden på paketet. Häll därefter av vattnet och rör ner pastan i den heta såsen och låt koka ytterligare två minuter. Servera med riven parmesan och några friska blad basilika.