Helstekt tropisk kyckling
Man kan göra helstekt kyckling på tusen sätt. Detta har lite söta fruktiga toner.
Det här behöver du till fyra:
1 stor rensad kyckling
1/2 citron
2 kvistar rosmarin
1 rött äpple urkärnat och klyftat med skalet kvar
2 halvor inlagd persika i klyftor
1 knippa persilja med stjälkar och allt
100 gram smör
1/2 vaniljstång
salt och peppar
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
(majsena till redning av såsen om det önskas)
Snöre att knyta ihop kycklingen med som du lagt i vatten innan användningen.
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader och ställ en braspanna i nedre delen av ugnen.
Skölj kycklingen i kallt vatten och torka den torr. Salta och peppra in i kycklingen. Stoppa in citron, rosmarin, äppelklyftor, persika och persilja. Knyt ihop benen genom att dra snöret i en ”åtta” runt nacken och runt kycklingen till benen. Lägg kycklingen på ett galler. Smält smöret och skrapa ur vaniljen i smöret. Låt det tomma skalet från vaniljen bryna med smöret en stund och tag sedan bort det. Pensla kycklingen runt om. Salta försiktigt och peppra med grov svartpeppar och stoppa sedan mitt i ugnen. Har du termometer så är kycklingen färdig när innertemperaturen är 75 grader. Annars tar det ca 1 timma. Pensla kycklingen var tionde minut med vaniljsmöret, som du håller varmt på låg värme. När kycklingen är klar tar du den ur ugnen och sveper den i aluminiumfolie. Ta braspannan ur ugnen och häll i resterande vaniljsmör och vinet. Vispa upp allt du kan av smakerna och häll i en kastrull. Sila bort eventuella bitar. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red om du vill det. Ta bort folien och töm kycklingen. Skär upp och servera med valfritt tillbehör, kanske en liten sallad och lite gröna bönor.