Skriv ut recept Skriv ut recept

Kantarelltoast

,

Plocka själv eller köp till bra priser. Kom ihåg att kantareller kan frysas in, helst efter att du stekt dem.
Recept för 4 personer:
Detta behöver du:
1/2 kg kantareller
2 schalottenlökar
1/2 klyfta vitlök
1 tesked kantarellfond
1 matsked mörk rom
persilja
1 matsked smör
1 dl creme fraiche
4 skivor kraftigt vitt bröd
Så här gör du:
Rensa svampen med en borste (obs inget vatten). Skär bort med kniv om något är skadat eller sitter fast. Är kantarellerna stora dela dem i halvor annars tar du dem hela. Skala löken och vitlöken och hacka fint. Hacka persilja så att du får en matsked hackad. Smält smöret i stekpanna och lägg i svampen, fonden och romen; krydda med salt och peppar och stek på hög värme i 5 minuter. Lägg i hacket av schalottenlök och vitlök och stek upp under ytterligare två minuter. Lägg i creme fraiche och reducera värmen i pannan och låt det sjuda i fem minuter eller tills kantarellerna är täckta av en silkig vit reduktion. Rosta brödet under tiden (du kan steka brödet på båda sidor i smör som alternativ om du vill öka kaloriintaget). Lägg brödet på liten tallrik och häll över svampen. Garnera med finhackad persilja och servera som förrätt eller nattmat.