Skriv ut recept Skriv ut recept

Härlig smakrik mat, som blir fin huvudrätt och eventuella rester kan användas till en massa saker, som lammpytt eller en liten lammragu, så oroa dig inte om lammbiten känns lite stor när du startar.
Detta behöver du till fyra:
1 helt ben från lamm med ben och allt (brukar väga totalt ca 2 1/2 kg)
4 vitlöksklyftor skurna i halvor
2 msk finhackad färsk rosmarin
2 msk mjukt smör (hittar du ankfett eller annat liknande i din butik så ta det i stället)
2 msk jordnötsolja
2 dl rödvinsvinäger
2 msk finhackad schallotenlök
4 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklngfond
salt och peppat efter smak
Så här gör du:
Trimma bort överflödigt fett och eventuellt hårt skinn från benet. Spara ett tunt fettlager.
Gör 8 stickhål i köttet som går in till benet och tryck in vitlökshalvorna.
Blanda samman smör, olja och rosmarin i en matberedare till en pasta.
Salta och peppra köttet runt om. Massera köttet så att saltet smälter in. Täck köttet runt om med ett tunt lager av smörblandningen.
Slå in köttet i plastfolie och låt ligga i kylskåp minst tre timmar och gärna över natten.
Ta ut köttet 2 timmar innan tillagning:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vinäger och lök i en kastrull och koka upp. Sänk värmen så att det sjuder och låt reducera så att dt blir ca 1 dl kvar.
Ta bort plasten från lammet. Placera lammet på en plåt och låt rosta mitt i ugnen till dess att det fått fin färg runt om. Ta ut lammet ur ugnen. Sänk värmen till 175 grader.
Häll vatten, fond och vinäger på plåten och skrapa upp alla rester så att de blandas med vätskan.
Lägg lammet på plåten med såsen och placera i ugnen och rosta till dess att innertemperaturen är 60 grader. Ös med vinägersåsen var 15:e minut.
När köttet är färdigt tar du det ur ugnen. Häll och skrapa ur allt från plåten till en kastrull.
Tillsätt kycklingfonden och koka samman under hög värme smaka av om det behövs salt och peppar. Sila bort löken och annat som kommit från lammet och spara såsen.
Skär upp köttet och servera med den varma såsen.