Skriv ut recept Skriv ut recept

Hjortrullader

Du kan ta ta rådjur eller ren som alternativ i det här receptet. Det är en ganska enkel och rustik tillagning som ger ett väldigt bra resultat. Tänk på att köttet ska ligga ett dygn i salt och vinäger innan tillagningen. Du hamnar i guldläge när du ska välja ett passande vin. Här ska det vara mycket kraft och smak i vinet till köttets mustighet.

Detta behöver du till fyra:
8 hg stek eller motsvarande från hjort
2 teskedar salt
1 1/2 matsked vinäger
1/2 dl dijonsenap
200 gram hackad bacon
1 stor rödlök, skalad och finhackad
1 dl finhackade pickles
1 dl vetemjöl
1 stor morot i grova bitar
1 tesked koncentrerad oxfond

Så här gör du:
Ta bort eventuella ben från köttet. Skär köttet i skivor som är ca 1 cm tjocka. Lägg köttet i en skål och täck precis med kallt vatten. Lägg i saltet och vinägern. Se till att saltet löser sig och att vinägern fördelas. Låt köttet så ett dygn under folie i kylskåp.
Ta upp köttet ur skålen innan tillagningen. Skölj det under kallt vatten och torka med papper. Lägg generöst med senap på ena sidan på alla skivorna. Lägg hackad lök, bacon och pickles på skivorna. Rulla samman och fäst med tandpetare eller bind med snöre till täta rullader.
Värm upp hälften smör och hälften olja i en stekpanna eller gryta med lock. Rulla rulladerna i vetemjöl och stek dem på hög värme så att de blir vackert bruna runt om. När alla rulladerna stekts sänk värmen och späd stekfettet med 1 dl vatten och 1 dl rött vin. Lägg i alla rulladerna och placera moroten och fonden i vätskan.
Låt koka under lock ca 1 timma. Vänd på rulladerna då och då. Ta rulladerna ur grytan. Sila vätskan och koka upp den med lite grädde. Red om du vill eller koka ner till önskad tjocklek. Servera med kokt mandelpotatis och en liten grön sallad.