Ostfondue
En riktig klassiker som blivit lite bortglömd, men som uppskattas av många som en mellanrätt eller när som helst. Enkelt att preparera.
Detta behöver du till fyra:
Rikligt med vitt bröd att doppa med
1/2 liter riven emmentaler
1/2 liter riven Comté eller Gruyère
2 msk mjöl
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kryddmått riven muskot
3 dl vitt torrt vin
2 msk pressad citron
6 cl mörk rom eller konjak
Så här gör du:
Vi rekommenderar att du gör fonduesmeten klar på låg värme i en kastrull och därefter häller den i en fonduegryta eller liknande. Enklare så.
Lägg i all ost och mjölet i en stor plastpåse. Skaka ordentligt så att ostarna och mjölet blandas.
Häll vinet i en kastrull på medelvärme. Lägg i vitlök, muskot och pressad citron. Låt det bli varmt, men inte koka. Det räcker med att det kommer lite bubblor från botten.
Häll i osten ca 1 dl åt gången under konstant omrörning. Vänta att lägga i ny ost till den förra satsen smält. När all ost är smält häller du i romen/konjaken. Det är viktigt att du häller i spriten. Den förhindrar att osten ”delar på sig”/skär sig.
Häll över innehållet i en fonduegryta eller något kärl som kan stå på ett värmeljus och hållas varmt. Du måste ha värme, annars blir röran snabbt allt för tjock.
Doppa brödbitar i osten med en gaffel. Akta munnen så att du inte bränner dig.