Skriv ut recept Skriv ut recept

En riktig klassiker som blivit lite bortglömd, men som uppskattas av många som en mellanrätt eller när som helst. Enkelt att preparera.

Detta behöver du till fyra:
Rikligt med vitt bröd att doppa med
1/2 liter riven emmentaler
1/2 liter riven Comté eller Gruyère
2 msk mjöl
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kryddmått riven muskot

3 dl vitt torrt vin
2 msk pressad citron
6 cl mörk rom eller konjak

Så här gör du:
Vi rekommenderar att du gör fonduesmeten klar på låg värme i en kastrull och därefter häller den i en fonduegryta eller liknande. Enklare så.
Lägg i all ost och mjölet i en stor plastpåse. Skaka ordentligt så att ostarna och mjölet blandas.
Häll vinet i en kastrull på medelvärme. Lägg i vitlök, muskot och pressad citron. Låt det bli varmt, men inte koka. Det räcker med att det kommer lite bubblor från botten.
Häll i osten ca 1 dl åt gången under konstant omrörning. Vänta att  lägga i ny ost till den förra satsen smält. När all ost är smält häller du i romen/konjaken. Det är viktigt att du häller i spriten. Den förhindrar att osten ”delar på sig”/skär sig.
Häll över innehållet i en fonduegryta eller något kärl som kan stå på ett värmeljus och hållas varmt. Du måste ha värme, annars blir röran snabbt allt för tjock.
Doppa brödbitar i osten med en gaffel. Akta munnen så att du inte bränner dig.