Skriv ut recept Skriv ut recept

Hönsesallad – klassiskt danskt smörrebröd

Danska smörrebröd hör till svenskens favoriter. Den här modellen inte minst. Vi föreslår en skiva rökt skinka till medan dansken gärna tar en eller ett par skivor knaprig bacon.
Det här behöver du:
350 gram kycklingkött som du tärnat och stekt igenom.
250 gram sparris (vit eller grön)
250 gram champinjoner
100 gram majonnäs
1 matsked creme fraiche
2 teskedar dijonsenap
1 tesked citronsaft
Skivad rökt skinka eller knaperstekt bacon
Salladsblad
Rågbröd
Hackad kryddkrasse eller hackad bladpersilja
salt och peppar
Så här gör du:
Skala sparrisen om den är vit och skär bort den träiga delen längst ner antingen den är grön eller vit. Koka grön sparris i 3 minuter och vit i 6 minuter i saltat vatten med en tesked socker och en tesked ättika. Låt svalna.
Rensa, skölj och grovhacka champinjonerna.
Vispa kraftigt ihop alla delarna av ”dressingen”. Rör i kyckling, sparris och champinjoner. Smaka av med salt och peppar.
Bred lite smörgåsfett på en skiva rågbröd. Lägg salladsblad på och ovanpå en skiva rökt skinka om du valt skinklösningen. Lägg på en sked av hönsesalladen och dekorera med krasse eller persilja. Har du bacon lägger du hönsesalladen direkt på det gröna bladet och placerar två baconskivor på toppen och dekorerar sedan med grönt. (Om du undrar varför det är viktigt med salladsbladet så är anledningen att om du gör smörrebröden i förväg så blir inte brödet mjukt av hönsesalladen utan allt håller sig fräscht och fint.