Skriv ut recept Skriv ut recept

God klassisk mat som låter sig kombineras med ett runt och fruktigt vitt eller rött vin. Vi har valt ett par röda alternativ. Egentligen väldigt enkelt att laga. Vi har valt att köra croquetterna i ugnen för då riskerar du inte att de faller sönder och behöver inte frityrpanna.
Detta behöver du:
5 matskedar smör
3 matskedar vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl blandad kycklingfond ( 3cl koncentrat och 7 cl vatten)
1/2 dl vitt vin
5 dl finhackad kycklingfilé eller färs på kyckling
3 dl ströbröd
3 matskedar finhackad färsk persilja
1/2 tesked salt
2 ägg som du vispat lätt
1 dl riven parmesan
så här gör du:
Smält 3 matskedar av smöret i en kastrull. Lägg i mjölet och låt koka under omrörning 1 minut utan att det blir brunt. Blanda i mjölken och fonden samt vinet i omgångar under omrörning. Låt koka upp och rör under ca 5 minuter. Konsistensen ska vara krämigt tjock. Ställ undan och låt svalna ca 10 minuter.
Blanda i en stor skål den hackade kycklingen, 2 dl ströbröd, persiljan, äggen och saltet. Blanda i den svalnade såsen. Täck med folie och ställ svalt under 2 timmar. Värm ugnen till 175 grader.  Blanda samman parmesanen med resterande ströbröd. Forma runda bollar av kycklingröran inte för små, helst ca 5 cm i diameter. Rulla bollarna i ströbrödsblandningen. Lägg bollarna i ett smort ugnsfast fat. Smält resterande smör och häll det över bollarna. Baka i ugnen ca 30 minuter eller till dess de blivit gyllenbruna. Servera med en grön sallad med lite olivolja och salt och peppar.