Skriv ut recept Skriv ut recept

Spansk mat passar med spanska viner. Den här rätten på ankbröst är spanien i miniatyr. Att laga och äta den är som en resa till södra Spanien. Så sätt dig till bords. smaka av vinet och stäng ögonen. Viva Espana!
Detta behöver du:
3-4 ankbröst beroende på storlek och hunger om ni är fyra
Salt efter smak3-4 tjocka skivor bacon
2 gula lökar
2  virlöksklytor
2 morrötter
2 mogna tomater1 tesked vardera av torkad persilj, timjan och oregano
1 lagerblad
4-6 matskedar olivolja
2 dl urkärnade gröna oliver (obs  ingen smakfyllning eller dylikt)
6 dl kycklingfond
3 kryddnejlikor
20 cl torr sherry
Så här gör du:
Skär baconen i små bitar. Salta ankbrösten runt om.
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och dela morrötterna i ca 2 cm stora bitar. Skålla och skala tomaterna och ta bort kärnorna. Dela i mindre delar. Värm ca 3 matskedar olja i en gryta. Stek ankbrösten runt om. Ta bort ankbrösten och kasta bort ankfettet. Lägg i 3 matsekdar olivolja i gryten. Sätt på medelvärme. Stek bacom tillsammans med lök och vitlök. Rör så att det inte fastnar. Lägg i morotsbitarna och fortsätt röra. Lägg i tomatbitarna och oliverna. Rör om och häll i fonden och sherryn och lägg i kryddorna. Lägg i ankbrösten. Lägg på lock och låt sjuda i en dryg timma. Servera med kokt potatis och en liten sallad.
Vintips:
Finca el Puig 195.-
Baron de Ley Gran Reserva (nr 2548) 185.-
Viña Pomal Reserva (nr 89102) 129.- .