Thailändska kycklingspett
Detta är en förtrollande rätt med otroliga smaker. Det är också en rätt som du kan njuta av till ett fylligt svalt vitt vin. Och det är bjudmat som de allra flesta kommer att älska.
Det här behöver du till fyra:
4-6 kycklingfiléer skurna i skivor
Grillspett i trä som du blötlagt en kvart innan användandet
Till Satay marinaden:
1/2 dl citrongräs
1 liten gul lök, skalad och tunnt skivad
3 vitlöksklyftor, skalade och skurna i skivor
1 röd paprika skuren i skivor
1 tumstor bit ingefäraa skalad och skuren i tunna skivor
1/2 tesked gurkmeja
1 matsked mald koriander
2 teskedar kummin
3 matskedar japansk soja
4 teskedar koncentrerad kycklingfond
5 matskedar sötsur sås
4 matskedar olivolja
1 tesked salt
Till såsen:
1 dl jordnötter
2 dl kokosgrädde
Så här gör du:
Lägg kycklingskivorna i en stor skål.
Lägg alla ingredienserna till marinaden i en maberedare och kör till dess att det är ordentligt blandat.
Häll marinaden över kycklingen och blanda runt så att alla bitar täcks av marinad. Låt marinera i kylskåp minst en timma och helst längre.
När det kycklingen marinerats färdigt trär du kycklingbitarna på de blötlagda spetten. Grilla spetten i ugnens grill eller på en utegrill. Beroende på kycklingbitarnas storlek tar det ca 3 minuter per sida på grillen och ca 15 minuter i ugn på 175 grader. Skrapa av all den överblivna marinaden från skålen och lägg den i en matberedare. Lägg i 1 dl jordnötter och 2 dl kokosgrädde. Kör till en jämn sås och smaka av med salt. Servera kycklingen på spetten med jasminris och din jordnötssås.
Du dricker härlig Chardonnay väl kyld:
McPherson Chardonnay (nr 16445) 69.- kommer från Australien och är solmogen med tydlig vanilj från eken och ytterst prisvärd eller Errazuriz Max Reserva Chardonnay (nr 6090) 120.- , som är ett formidabelt vin från en topproducent i Chile. Helt förförande gott till den här rätten och mycket annat.