Hummer Thermidor
Har fått sitt namn efter den elvte månaden i kalendern efter franska revolutionen och skapades enligt sägnen för Napoleon själv. Riktigt bra förrätt med lyxkänsla som du lätt rör ihop.
Det här behöver du till 4:
2 hela humrar (det går utmärkt med frysta humrar till bästa pris även om det säkert blir en nyans godare med färsk vara)
1 gul lök, finhackad
1 skalad liten morot, finhackad
1/2 dl selleri, finhackad
2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
salt
nymald vitpeppar
en nypa muskot
en nypa kajennpeppar
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1 matsked färsk dragon eller en tesked torkad dragon
1 1⁄2 dl riven parmesan
Så här gör du:
Värm ugnen till 225 grader Smält smör i en stekpanna och lägg i hackade morötter, lök och selleri. Stek tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt mjöl och rör så att mjölet blir helt fördelat utan klumpar Tillsätt mjölken 1/3 åt gången och rör kraftigt. Tillsätt kryddor. Rör ihop grädde och äggulor i en skål. Blanda ordentligt Ta såsen av plattan och blanda i ägg-gräddblandningen under kraftig vispning. Dela humrarna i halvor. Gröp ur köttet ur halvorna och var rädd om skalhalvorna. Bryt loss klorna utan att skada skalet. Öppna ben och klor och ta ut köttet. Grovhacka köttet från ben och klor tillsammans med stjärten. Vänd ner hummerhacket i såsen. Fördela blandningen i hummerskalen. Strö över den rivna parmesanen. Tänk på att parmesanen ska rivas i sista ögonblicket. Ju senare desto bättre. Gratinera högt upp i ugn till dess att parmesanen blivit gyllenbrun. Servera hummerhalvorna varma.