Skriv ut recept Skriv ut recept

En vacker rätt som det är mycket trevligt att bjuda på. Uppskattas av alla vi känner.

Detta behöver du till fyra:
En laxfilébit utan skinn och ben från den tjocka delen ca 500 g
2 liter färsk spenat
3 msk smör
1 msk torr dragon
1 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl rostade pinjenötter
1 paket färdig smördeg
1 vispad äggula
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Stek pinjenötterna i en torr stekpanna under några minuter till dess att de får färg. Ta bort pinjenötterna ur stekpannan direkt när de är färdiga så att de inte eftersteker. Tänk på att de är otroligt varma så håll fingrarna borta.
Hetta upp smöret i stekpannan. Lägg i vitlöken och låt den mjukna utan att få färg. Lägg i spenaten, lite i sänder. Du märker att den faller samman och blir en ganska nätt liten portion kvar. Salta och peppra spenaten och lägg i den pressade citronen. Låt vätskan koka bort från spenaten. Låt den därefter svalna
Krydda laxen med salt, ,peppar och dragon runt om. Lägg ut platten med smördeg på bakpapper på din arbetsyta. Pricka hela smördegen med en gaffel så att du får små hål. Placera ut hälften av spenaten på smördegen. Forma en rektangel lika stor som laxen. Placera laxen ovanpå spenaten. Sprid sedan resten av spenaten ovanpå laxen. Strö över pinjenötterna. Stäng smördegen så att du får ett paket där man inte kan se innehållet. Vispa äggulan och pensla smördegen.
Baka mitt i ugnen i 40 minuter eller till dess att smördegen fått fin färg. Servera varm med lite Aioli.