Italiensk ankgryta
En smakrik och mycket charmerande gryta som är perfekt med ett stramt och vuxet vin. Kan lagas innan och värmas upp om du vill det. Mycket italienskt faktiskt.
Detta behöver du till fyra:
2 ankbröst (det går bra med frysta, som du tinar)
2 msk olivolja
2 morötter, finhackade
1 selleristjälk, finhackad
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 rosmarinkvist
375 ml torrt rött vin
4 00 g krossade tomater på burk
2 lagerblad
1/2 tsk kanel (du kan ta muskot om du gillar det)
1 dl finhackad bladpersilja till dekor
potatismos att servera med grytan
Så här gör du:
Skär ankbrösten i ca 2 cm stora bitar. Behåll fett och skinn.
Värm olivoljan i en gryta. Lägg i lök, vitlök och fräs det mjukt. Tillsätt sedan morötter och selleri. Låt stela under omrörning i 7-8 minuter. Lägg i anktärningarna och rör om så att det blandas. Lägg i lagerblad och rosmarin. Häll på vinet. Låt koka utan lock i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och koka upp. Låt sjuda utan lock i ca 20 minuter. Finns det synligt fett på ytan, som kommer från ankan, så skumma bort det med en sked. Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatismos och lite hackad persilja.