Italiensk köttgryta
Det tar tid, men är inte svårt. Alldeles som att skapa sympati och kärlek. En rätt att ge bort till någon du gillar för att visa kärlek.
Detta behöver du till fyra:
1 kg av enkelt grytkött på oxe, skuren i tärningar, ca 3×3 cm stora
1 flaska rött vin, som är fylligt, men inte dyrt
2 stora morötter, skuren i mynt, ca 1 cm tjock
1 stjälk selleri, skuren i 1 cm långa bitar
2 gula lökar, skura i klyftor
1 msk enbär, krossade
1/2 tsk muskot
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk rödvinsvinäger
1 lagerblad
1 kvist färsk rosmarin
2 msk smör
2 dl vetemjöl
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Lägg alla ingredienser delade och färdiga (inte mjölet) i en stor skål. Häll över det röda vinet och låt det ligga över natten i en stor skål under lock.
Vid tillagningen:
Smält smöret i en stor stekgryta. Ta upp köttbitarna ur marinaden och låt dem rinna av. Vänd dem i mjölet och lägg dem i det heta smöret och stek dem runt om. När köttet fått färg så häller du över hela marinaden med alla grönsaker, vin mm i köttgrytan. Sätt värmen på medium och koka samman i 3 1/2 timma.
Servera hett med den potatis du gillar bäst. potatismos är aldrig fel här och inte en god grön sallad.