Skriv ut recept Skriv ut recept

Janssons frestelse på vårt sätt

, ,

En verklig svensk klassiker, som görs på den svenska varianten av ansjovis, som egentligen är skarpsill. Men gott blir det. Vi har lagt till lite ansjovisspad, Kalles kaviar och lite vitlök för att få extra fart på tillagningen.

Detta behöver du till fyra:
1,5 kg fast potatis, skalad och skivad tunt. Lägg skivorna direkt i kallt vatten så att de inte torkar eller mörknar
4 msk smör till olika saker
2 stora gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk Kalles kaviar
250 g Grebbestads ansjovis, grovt hackad
ansjovisspadet från burken
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en gjutjärnspanna eller ugnsform med smör
Stek löken och vitlöken mjuk i smör i en separat stekpanna. Ta den av värmen.
Vänd ner den grovhackade ansjovisen i löken.
Blanda samman grädde, Kalles kaviar, ansjovisspad och salt och peppar.
Koka upp gräddblandningen och låt den koka samman 3-4 minuter utan att koka över.
Lägg potatisskivorna på en handduk och låt dem rinna av.
Täck botten av formen generöst med potatis.
Sprid jämnt ut ansjovisblandningen över potatisen
Täck med resten av potatisen. Det ska verkligen täcka.
Häll över gräddblandningen.
Ställ mitt i ugnen i ca 50 minuter eller till dess att grädden kokat in och potatisen är mjuk.
Kan sparas, frysas och värmas igen. Men godast är en alldeles direkt.