Japanska pannkakor med tomatsås (vego)
Väldigt vacker rätt, som dessutom är full av smaker och snål på kalorier. Med ett glas vitt vin har du den perfekta lunchen. Kan också vara en förrätt. Riktigt lätt att både laga och servera.
Detta behöver du till fyra:
till pannkakan:
100 g vetemjöl
4 ägg, med gula och vita separerad
4 matskedar mjölk
8 vårlökar skurna i 3 cm långa strimlor (spara några som dekor)
100 g böngroddar
2 söta potatisar, skalade och fint tärnade
1/2 tesked salt
Till tomatsåsen:
2 matskedar japansk soja
2 matskedar balsamvinäger
2 matskedar olivolja
1 matsked terriyakisås
1 tesked dijonsenap
2 dl krossade tomater som du innan du mäter har runnit av i sil en stund så att vätskan rinner bort
1 röd peppar, som du skivar lövtunt (spara lite till dekor)
2 matskedar sesamfrön
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ svalt
Gör pannkakan genom att blanda mjöl, äggulor, mjölk och salt till en smet. Vispa äggvitorna fluffiga och vänd först ner äggvitan i smeten och sedan dina grönsaker.
Värm en stekpanna till medelvärme (Det ska vara en teflonpanna som det inte fastnar i), Droppa några droppar olja på hushållspapper och smörj pannan med det. Klicka smeten i lagom stora bitar så att du får 4 pannkakor. Du kan behöva steka mer än en gång om inte alla fyra ryms på en gång. Stek 5 minuter på varje sida så att potatisen hinner mjukna. Servera direkt på tallrik och strö över lite vårlök och röd peppar. Lägg en sked av tomatsåsen vid sidan. Riktigt vacker komposition.