Skriv ut recept Skriv ut recept

Kantarellmousse med sås på sveciaost

Det här är ett lite annorlunda sätt att tillaga kantarellerna. Det blir en väldigt fin smakkombination. Dekorera med grönt för ögats skull. Du dricker ett mjukt rött vin till. Tänk på att svampen är söt och det behövs söta toner i vinet.
Det här behöver du till sex förrättsportioner:
6 portionsskålar som du smort med smör.
3 dl rensade och hackade kantareller
2 matskedar smör
1 matsked olivolja
2 schalottenlökar, skalade och hackade
2 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
2 äggulor
1 tesked salt
1 kryddmått svartpeppar
1 kryddmått kajennpeppar
1 matsked vitt portvin (eller annat sött vitt vin)
Rikligt med hackad gräslök till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret med oljan. Lägg i löken och svampen. Stek till dess löken är genomskinlig och svampen mjuk. Lägg i grädde, kryddor och salt. Låt koka samman så att det tjocknar något. Häll i en matberedare och kör till en jämn, krämig konsistens. Tillsätt ägg och äggulor i omgångar och fortsätt blanda ordentligt. Häll i portionsformarna. Ställ portionsformarna i vattenbad som når halva höjden på portionsformarna. Låt bakas ca 40 minuter eller till dess att en liten sticja kan stoppas i och komma upp ren.
ostsåsen:
1 1/2 dl riven svecia
2 dl vispgrädde
1 matsked cognac
1 tesked dijonsenap
1/2 tesked salt
1 nypa vitpeppar
Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och sjud över medelvärme ca 10 minuter och då den tjocknat.
Servering:
Skär försiktigt längs kanterna på formarna för att frigöra moussen. Stjälp upp på tallrik. Lägg ostsåsen på eller runt moussen. Dekorera med rikligt med gräslök.