Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har satt samman två olika recept på bakade potatisar. De finns att köpa året runt och snart kommer den nya skörden. Det är två varianter som du kan servera i en och samma servering eftersom vi halverat potatisen. Det finns en extra femte potatis i receptet och den ska användas för att dryga ut mängden potatis så att det blir ”råge”. Är du mindre hungrig köp mindre potatisar.
Det här behöver du till 4.
5 stora bakade potatisar
Olivolja
1 1/2 dl gräddfil
1 dl mjölk
2 matskedar mjukt smör
1 matsked vispgrädde
1 tesked salt
Till ost och bacon-potatisen
2 1/2 dl riven Kvibille Cheddar. Spara lite att strö över.
4 Baconskivor som du stekt krispiga och smulat sönder
1/2 dl finhackad purjolök
Till grönmögelost-potatisen
2 dl riven Kvibille Ädel. Spara lite att strö över.
1/2 dl finhackad purjolök
1/2 tesked salt
Så här gör du
1. Baka potatisen. Värm ugnen till 200 grader. Skrubba potatisen ren under rinnande kallt vatten. Stick många små hål i potatisarna med liten gaffel eller nål. På sås sätt spricker inte potatisen sönder i ugnen. Pensla potatisarna med lite olivolja runt om.  Lägg potaisarna på galler längst upp i ugnen. Låt baka i 1 timma och 15 minuter. eller till dess att potatisen är mjuk. De ska ge efter lite när du trycker på dem.
2. Låt potstisarna svalna så att de kan hållas. Skär av en häften på längden. Ta ut innehållet med sked. Låt det stanna ca 1 cm potatis på skalet på 4 av potatisarna. Den femte tömmer du helt på innehåll.
3. Plasera den urgröpta potatisen i en stor skål med gräddfil, mjölk, 1 tesked salt och smör. Blanda med potatismosare till ett fint mos. Kör inte för länge.
4. Dela upp potaismoset i två mindre skålar. Lika mycket i varje. Blanda i smakfyllningen i respektive mos.
5. Lägg tillbaka moset i de åtta potatishalvorna. Strö över lite ädelost över den fyllningen och cheddar över den andra.
6. Sänk värmen till 175 grader. Stoppa in potatisarna i ugnen och kör dem genomvarma och tills dess osten smält.