Kantarellragu
Kantarellerna kommer in just nu och det finns en massa recept under våra recept. Här kommer ett nytt som är en ragu där du får koka en stund och reducera ner till sublima smaker. Mäktigt gott med smakrika vita viner. Serverad med en enkel grön sallad eller för den hungrige med en pasta.
Detta behöver du:
1 liter kantareller, rensade och skivade dock inte sköljda
3 matskedar olivolja
samt och peppar
2 skivor bacon skuret i små bitar
6 schalottenlökar skalade och finhackade
1 matsked färsk timjan
2 1/2 dl rött vin
2 matskedar sherry vinäger (eller vitvinsvinäger)
1/2 liter kalvfond (1/2 dl koncentrat som du spär med vatten)
2 matskedar smör
Hackad färsk gräslök
Så här gör du:
Hetta upp ugnen till 225 grader. Sprid ut svampen som du häller olivolja över på en plåt salta och peppra. Rosta i 15 minuter mitt i ugnen. I en stor kastrull värmer du upp bacon med schalottenlök och timjan till dess att allt blivit gyllenbrunt. Rör om så att det inte bränner. Tillsätt vinet och vinägern och koka så att det reduceras till sirapskonsistens. Rör i fonden och låt det sjuda till dess att det reducerats till halva volymen. Hacka en tredjedel av svampen och rör ner dem i fonden. Koka i fyra minuter. Ta av spisen och tillsätt resten av svampen. Nu kan du kyla ner och spara din ragu tills den ska serveras upp till en vecka. När den ska serveras (det kan ju vara direkt) så tillsätter du smöret när ragun är varm och smakar av med salt och peppar och till sist lite finhackad gräslök. Räcker till 6-8 personer beroende på hunger.