Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är gott, det passar till och med när solen visar sig. Både som lunch och middag. Och om det blir något kvar är det om möjligt ändå godare dagen efter. Bara att kasta sig in i klassisk matlagning.

Detta behöver du till fyra:
1 ½ kg benfri och putsad högrev med fettet kvar, skuret i tärningar ca 3 cm i sida
1 hg rökt sidfläsk tärnat
4 stora morötter, oskalade och skurna i mindre bitar
2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
½ kg skivade champinjoner
2 selleristjälkar,skivade
1 flaska kraftigt rött vin
½ liter oxbuljong (späd 1 dl koncentrerad med 4 dl vatten)
1/2 dl vetemjöl
100 gram smör 1 knippa färsk persilja
6 hela svartpepparkorn
2 lagerblad

1 kvist färsk timjan
3 krossade klyftor vitlök
6 schalottenlökar skalade och skurna i mindre bitar
Salt och peppar efter smak

Gör så här:
Låt sidfläsket sjuda i kokande vatten under tio minuter. Torka fläsket genom att lägga det på dubbelt hushållspapper. Stek därefter sidfläsket med oljan i en stor stekgryta på medelvärme i 3-4 minuter. Spara sidfläsket. Lägg köttet i den varma pannan efter att sidfläsket tagits bort. Låt steka till dess att köttet får färg. Lägg i lök, morötter och selleri i grytan. Lägg tillbaka sidfläsket. Blanda smör och mjöl till en pasta.  Tillsätt kryddor, schalottenlök och vitlök. Tillsätt vin och fond. Rör ner mjölblandningen i omgångar. Täck grytan med lock och låt koka 2 timmar på låg värme. Det är färdigt när köttet glider av en gaffel du tryckt i. Stek champinjonerna i lite smör. Stek till dess att de vätskar sig. Lägg champinjonerna i grytan. Smaka av med salt och peppar. Garnera med hackad persilja. Servera med nykokt potatis.