Klassisk grytstek
Gammeldags mat, som är ett långkok i järngryta, som ger ultramört kött med mycket smaker.
Detta behöver du till fyra:
1 kg benfri högrev (Bind samman med koksnöre om det behövs)
olja att steka i
2 stora morötter, skurna i mindre bitar
2 selleristjälkar, skurna i små bitar
1 stor gul lök
3 lagerblad
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 dl vitt vin
6 dl färdigblandad köttfond
2 msk mjöl till redning
2 msk smör till redning
till serveringen
8 mindre morötter
12 mindre potatisar
olja och smör att steka i
salt och peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader
Hetta upp olja i en stor järngryta
Salta och peppra köttet runt om.
Stek det i grytan så att det får färg runt om (det tar ca 10 minuter)
Lägg köttet i grytan och häll och lägg i alla ingredienser utom redningen. Lägg på lock.
Ställ mitt i ugnen i 2 timmar. Vänd köttet efter en timma.
När det återstår 1/2 timme hettar du upp smör och olja i en stor stekpanna. Skär de mindre morötterna i stänger och skiva potatisen (Skalad eller oskalad fungerar lika bra)
Stek potatisen och morötterna mjuka. Det tar ca 25 minuter. Salta och peppra.
När tiden är inne tar du köttet från grytan och lägger det under metallfolie.
Sila vätskan i grytan. Koka upp och smaka av med salt och peppar och lite vitvinsvinäger. Lägg i redningen och låt såsen koka ihop under 7-8 minuter.
Servera köttet i skivor eller kuber tillsammans med de råstekta morötterna och potatisen. Häll på lite sås och häll resten i en såskanna om någon vill ha mer. Dekorera med några kvistar timjan och rosmarin.