Thailändsk lax med currytoner
Många har förklarat sin kärlek till den Thailändska maten. Antingen har man mött den på plats eller i någon av de många små Thai ställena runt landet. Här kommer ännu en liten pärla med lax. Med en ordentlig smak av Thailand.
Detta behöver du till fyra:
600 g färsk laxfilé utan skinn och ben som du skurit i fyra skivor
1 stor mango som du skalat och sedan skurit i 2 cm stora tärningar
2 burkar helfet kokosmjölk
salt och peppar efter smak
1 chilifrukt i tunna skivor
1 limefrukt i skivor
Till currypastan
2 medelstora paprikor i halvor utan frön
Det rivna skalet och den pressade saften från 1 limefrukt
2,5 cm ingefära, skalad och tunt skivad
4 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1 liten gul lök, skalad och skuren i fyra klyftor
6 skalade räkor körda i matberedaren till en pasta
2 teskedar koncentrerad fiskfond
1 tesked Worcestershire sås
1 matsked currypulver
salt efter behag
Till garnering
3 matskedar hackade färska korianderblad
Så här gör du:
Koka upp kokosmjölken och låt den reducera med ca en tredjedel.
Lägg alla ingredienserna till currypastan i en matberedare och kör till dess att allt blivit till en jämn pasta.
Klicka ner all currypasta i den kokande kokosmjölken och vispa till dess att den löst sig. Lägg i laxbitarna och låt koka i 4 minuter. Lägg i mangobitarna, limeskivorna och chilin. Koka i ytterligare 4 minuter.
Servera med gott ris. Dekorera med koriandern antingen i en uppläggningsskål eller över tallriken om du serverar på tallrik.