Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett lättlagat recept som har sitt ursprung i Finland som har laxen som något av en nationalrätt.
Detta behöver du till fyra:
1 msk smör
1 stor gul lök, finhackad
5 stora fasta potatisar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk koncentrerad fiskfond
1 msk koncentrerad hummerfond
2 dl finhackad färsk dill
5 hg laxfilé utan skinn och ben
3 lagerblad
1 msk dillfrön
1 msk pressad citron
salt och peppar efter smak
2 msk majsmjöl (om du vill reda soppan)
Dillkvistar till serveringen
Så här gör du;
Skär potatisen i 2cm stora tärningar. Lägg dem sedan i kallt vatten så att de inte blir missfärgade.
Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull och lägg i den hackade löken och dillfrön. Stek löken till dess att den blir mjuk.
Lägg i potatisen och häll över vattnet. Koka i 15 minuter.
Häll över vin, fonder, citron och dill. Låt koka samman i 5 minuter.
Häll i grädden och rör om. Smaka av med salt och peppar. Ta lite av soppan i en skål och rör ner majsmjölet så att det blir jämnt. Rör sedan ner redningen i soppan under omrörning. Låt koka samman fem minuter.
Skär laxen i 3 cm stora tärningar. Ta kastrullen av värmen och lägg i laxen. Låt stå i 7-8 minuter så att laxen blir kokt på eftervärmen.
Servera med en dillkvist