Skriv ut recept Skriv ut recept

Ugnsbakad lax med senap

Lättlagat, snabbt och gott. Dessutom mättande. Kanske nyttigt.

Detta behöver du till fyra:
4 bitar laxfilé utan skinn och ben i portionsstorlek
Salt
Svartpeppar
1 dl ströbröd
2 matskedar smör plus extra att steka i
1 dl neutral olja

2 matskedar dijonsenap
2 teskedar sesamfrön
1 matsked färsk timjan

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra laxen runt om och ställ åt sidan.
Blanda i en skål samman ströbröd, 2 matskedar smör, olja, senap, sesamfrön och timjan. Blanda så att smöret bli helt inblandat. Salta och peppra blandningen.
Bred smör på den sidan av laxen där skinnet satt. Värm upp en stekpanna utan smör på medelvärme. När den är varm lägger du i laxen med smöret neråt. Stek i tre minuter. Flytta laxen till ett ugnsfast fat med den stekta sidan neråt. Bred över resterande brödblandning jämnt över filéerna. Placera laxen mitt i ugnen och baka den i ca fem minuter eller till dess att  brödblandningen fått fin färg. Laxen ska vara rosa på insidan så oroa dig inte för det.
Koka gröna bönor i saltat vatten i fem minuter och häll av och blanchera med lite smör. Lägg bönorna på tallriken och laxen ovanpå.