Skriv ut recept Skriv ut recept

En väldigt trevlig matupplevelse som passar en mörk och ruggig kväll med ett glas fylligt rött vin.
Detta behöver du till fyra
4 auberginer
6 matskedar olivolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor röd paprika, rensad och hackad
1 1/2 tesked kummin frön
1 tesked kanel
1 tesked rökt paprikapulver
1/2 tesked muskot
1 kryddmått chilipulver
500 g lammfärs (gillar du inte lamm kan du ta kalv)
6 matskedar passerad tomat
150 g riven Västerbottensost
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i halvor på längden. Skär sedan med vass kniv ett korsmönster i fruktköttet utan att skada skalet.
Lägg auberginerna sida vid sida på en plåt. Droppa en dryg tesked olivolja på var och en och salta lite. Kör dem sedan i ugnen i 25 minuter. De ska inte få färg.
Hetta upp de resterande två matskedarna olja i en stekpanna. Lägg i lök, vitlök, paprika samt alla kryddor och låt steka försiktigt i 10 minuter.
Lägg i färsen och vänd runt med en gaffel till dess att köttet är genomstekt. Det tar ca fem minuter. Rör i de passerade tomaterna och låt sjuda i fem minuter.
Med en vass sked skopar du fruktköttet ur auberginerna. Lämna ca 1 cm synligt fruktkött runt om. Blanda ner fruktköttet i köttblandningen. Salta och peppra.
Lägg i färsblandningen i aubergineskalen. Lägg på den rivna osten. Gratinera i ugnen ca 10 minuter eller till dess att osten får färg. Servera.