Skriv ut recept Skriv ut recept

En fantastisk rätt där oxfilén bokstavligen blommar av den lilla krossade lavendeln.

Detta behöver du till fyra:
4 bitar oxfilé efter önskad storlek
1 liter färska kantareller (motsvarande 2 dl stekta, frysta)
2 schalottenlökar, finhackade
2 dl blandad oxfond (1 del koncentrerad och fyra delar vatten)
2 matskedar torr lavendel (säljs i hälsokostaffärer och sorterad livsmedelshandel)
salt
nymald svartpeppar
1 matsked olivolja
2 kvistar timjan
1 dl vitt vin
2 matskedar smör
1 dl grädde

Så här gör du:
Smält smöret i en stekpanna och lägg i schalottenlöken. Låt den mjukna och lägg därefter i den rensade svampen. Smaka av med salt och peppar. Kör till dess att vätskan försvunnit. Lägg i det vita vinet och reducera vätskan nästan helt. Lägg i fonden och reducera vätskan till hälften. Klipp i den färska timjan. Häll i grädden och koka samman såsen.
Krydda köttet med salt, peppar och krossad lavendel. Stek i olja  på hög temperatur så att köttet snabbt får färg runt om. Stek färdigt på galler i ugn på 150 grader till önskad stekgrad. Medium rare tar ca 15 minuter. Låt köttet vila 10 minuter efter tillagningen.
Servera köttet med lite av kantarellsåsen, råstekt potatis eller pommes och några mogna körsbärstomater.