Pasta med gorgonzola och skinka
En klassisk italiensk rätt, som kan göras på valfri pasta. Vi tycker mycket om det breda bandpasta av typ Pappardelle för att den absorberar smaken från såsen, men du kan välja din egen favorit.
Detta behöver du till fyra personer:
1 paket torkad pappardelle eller så mycket pasta du tycker att ni orkar
1/2 liter unga spenatblad
250 gram rökt skinka i bit, som du skär i små tärningar
2 matskedar pressad vitlök
2 matskedar hackad färsk basilika
2 matskedar hackad färsk oregano
1 msk pressad citron
1 1/2 dl olivolja
250 gram smulad gorgonzola
salt och peppar efter smak
1 dl pinjenötter
parmesan
Så här gör du:
stek pinjenötterna bruna i en torr stekpanna. Spara dem.
Pastan ska kokas en minut mindre än vad som sägs på paketet. Stek vitlök, basilika och oregano i 1 dl olivolja på medelvärme. Det tar ca 3 minuter. Rör om hela tiden. Häll vattnet av pastan. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och vänd ner 1/2 dl olivolja. lägg i skinkan, spenaten, citron, gorgonzolan och vitlöksblandningen och vänd ner det också. Salta och peppra. Tänk på att gorgonzolan är salt.
Rör till dess att gorgonzolan har smält. Servera direkt. Strö över lite parmesan och stekta pinjenötter. Om du vill kan du garnera med färska basilikablad.