Spaghetti Carbonara
En variant på en klassisk pastarätt. Mild och gräddig i smaken och härligt både med familj och vänner.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar olivolja
Spaghetti efter hunger
1 stor gul lök, finhackad
2 hg rökt sidfläsk som skärs till tunna strimlor.
2 äggulor, lätt vispade
2 hela ägg
1 dl vitt vin
1 matsked koncentrerad kycklingfond
2 dl riven Parmesan
Salt och grovmalen svartpeppar
Så här gör du:
Koka upp saltat vatten och lägg i pastan när det kokar ordentligt.
Hetta upp olja i en stor kastrull (den ska rymma pastan också när den är färdigkokt).
Lägg i fläskstrimlorna och stek dem till dess att de blir lite knapriga. Rör ofta. Lägg i den hackade löken och stek den mjuk. Lägg i fond och vin och låt det sjuda tillsammans i ca fem minuter.
Häll av vattnet från pastan ett par minuter innan koktiden på paketet. Spara lite av vattnet. Låt pastan ånga torr och lägg den därefter i såsen. Blanda väl. Ta pastan från värmen. Rör samman ägg och äggulor och häll äggblandningen i pastan. När såsen tjocknar vänder du ner osten. Vill inte pastan bli krämig blandar du i lite av pastavattnet och rör ordentligt. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Det är pepparn som gett maträtten sitt namn. Servera direkt.