Kokt torsk med sallad och syrad ingefärsdressing
Lättlagat och mycket trevlig rätt. Den har en orientalisk touch och det gör att torsken får spännande sällskap på tallriken.
Det här behöver du till fyra:
dressingen (såsen)
1 dl japansk soja
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
2 tsk finhackad spansk peppar
2 tsk finriven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
torsken:
4 portionsbitar torskrygg
saltat vatten att koka i
Salladen:
1 msk jordnötsolja
1 msk sesamolja
2 cm ingefära, skalad och skuren i lövtunna skivor
2 bok choy salladshuvuden (ta annars hjärtsalladshuvuden)
8 shitakesvampar i tunna skivor
1/2 tsk salt
1 bunt salladslök skuren diagonalt i tunna skivor
Så här gör du:
Blanda samman alla ingredienserna i dressingen och ställ den åt sidan.
Skär salladen i halvor på längden.
Hetta upp oljorna i en stor stekpanna. Lägg i vitlök och salt. Lägg därefter i salladshalvorna med den skurna sidan neråt. Lägg svampen runt om. Stek på hög värme till dess att grönsakerna får färg.
Koka torsken i saltat vatten i 7 minuter. (Koka upp vatten i en stor kastrull. När det stormkokar tar du kastrullen av plattan och lägger i torsken. Då blir torsken perfekt kokt och håller sig sedan varm utan att fortsätta koka).
Servera salladen och placera torsken på den och häll över lite av dressingen. Servera resten i en liten såskanna. Strö över salladslök.