Köttbullar i tomatsås
Riktigt maffiga köttbullar. Du kan äta dem som på bilden med lite bröd, men det går ju strålande med potatismos som i Sverige eller med pasta som i Italien. Köttbullarna har faktiskt lite italienska aromer.
Det här behöver du till fyra:
Till köttbullarna:
1 1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
6 hg mager köttfärs
1 ägg, lättvispat
2 msk riven parmesan
2 msk finhackad persilja
1 gul lök, finhackad
1 tsk mald kummin
2 vitlöksklyftor, krossade
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Smör att steka i
Tomatsåsen:
1 msk olja
1 lök skuen i tunna skivor
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 förpackning hackade tomater (ca 400 g)
1 msk Worcestershire sås
2 droppar Tabasco
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
blanda ströbröd och grädde och låt stå till dess att grädden absorberats.
Lägg över ströbrödsblandningen till en stor skål. Lägg i köttfärs, ägg, parmesan, persilja, vitlök, kummin, sambal, salt och peppar. Blanda ordentligt och rulla smeten till köttbullar. Låt köttbullarna vila i kylskåp i 15 minuter.
Hetta upp smör i en stekpanna. Stek köttbullarna 6 minuter till dess att de får färg runt om. Flytta köttbullarna tll en ugnsfast form. Baka i ugnen 20 minuter.
Torka av stekpannan med hushållspapper, men diska den inte. Lägg i oljan. Ha låg värme. Lägg i vitlök och lök och låt steka samman i 6 minuter. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt koka samman 2-3 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, Worcestershire sås, tabasco och salt. Låt sjuda 15 minuter. Tillsätt persiljan allra sist.
Lägg köttbullarna i såsen och låt vila 5-10 minuter.
Servera med potatismos, pasta eller bara med ett gott bröd.