Skriv ut recept Skriv ut recept

Köttfärslimpa är en rätt, som kan vara vad som helst. Och det den oftast har emot sig är att den inte ser särskilt läcker ut. Det är skillnaden mot denna variant som inte bara är god, utan också ser riktigt lockande ut när den serveras. Hemligheten är att du fyller ett vackert bröd med köttfärsröran, som du sedan gratinerar.
Detta behöver du till sex personer
1 vitt bröd med hård skorpa, gärna en lång baguette
1/2 kg malet oxkött
1 finhackad stor gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl finhackad selleri
1/4 tesked nymalen svartpeppar
2 dl krossade tomater som fått rinna av
2 stora ägg
Salt
olja till stekning
Skivad smakrik ost som Cheddar, Gryere eller Västerbottensost
Hackad persilja till dekoration
Så här gör du:
Värm ugnen till 175 grader
Skär av brödet vid ena ändan som en hatt. Ta ut allt det mjuka innehållet och behåll skorpan som ett hårt skal. Gör det enklast med en lång smal och vass kniv. Se till att skalet är helt. Torka innehållet i ugnen och gör det till ströbröd.
Lägg oljan i en varm, men inte het, stekpanna. Lägg i löken och vitlöken och låt den mjukna. lägg i köttfärs och tomatsås och blanda ordentligt samman och låt steka vackert brun. Salta och peppra.
Rör i ditt hemgjorda ströbröd och äggen. Blanda ordentligt. Låt ligga på värmen till dess att brödet svällt och det inte finns någon synlig vätska. Fyll det tomma brödskalet med röran. Sätt tillbaka toppen på brödet och placera på bakpapper på en plåt. Lägg på den skivade osten du valt. Baka i ca 30 minuter. Låt vila fem minuter innan servering. Skär i centimeter tjocka skivor med vass brödkniv så att skalet håller sig helt. Garnera med finhackad persilja och servera med en fransk tomatsallad.