Köttgryta med doft av ingefära och nejlikor
Vi bjöd på soppan vid en provning och många ville ha receptet. Det är en lite överraskande smak, som samtidigt är mjuk och behaglig, men där du påminns om de lite mer exotiska smakerna efter några sekunder. I alla händelser mycket uppskattat.
Det här behöver du till fyra:
4 hg högrev, skuret i tärningar
1 stor gul lök, skuren i stora bitar
2 stora morötter, i tjocka skivor
4 medelstora potatisar, skalade och skurna i klyftor
olivolja till stekning
2 msk vetemjöl
1 matsked mörk koncentrerad oxfond
1 matsked lökfond
5 dl rött vin
3 cm skalad ingefära i tunna skivor
3 teskedar krossad vitlök
6 kryddnejlikor
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stekgryta
Vänd köttärningarna i vetemjöl och stek dem runt om i oljan. Häll i vinet och vänd runt. Tillsätt fonderna, löken, kryddnejlikor, vitlök och ingefära samt salt och peppar. Låt sjuda under lock i 1 timma. Lägg därefter i potatisen och morötterna och låt koka ytterligare 25 minuter. Servera med lite fin persilja.