Skriv ut recept Skriv ut recept

Köttgryta med orientaliska smaker

I orienten hittar vi många av de smaker som långt senare sökt sig till oss via Egypten och sedermera romare och franker. Just de breda varma smakerna är typiska och den här köttgrytan är alldeles magisk.

Det här behöver du till 6 personer:
1/2 dl olivolja
2 medelstora lökar, skalade och hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kg benfri högrev skuren i 4 cm kuber
1 dl tomatpuré
2 lagerblad
1/2 dl färsk hackad koriander
1 tesked mald kummin
1 tesked malen svartpeppar
1/2 tesked malen koriander
1/2 tesked malda nejlikor
1/2 tesked malen kardemumma
1/2 tesked muskot
en nypa malen kanel
2 dl rött vin
3 dl blandad oxfond (Blanda 1:5 koncentrerad fond och vatten)
5 dl skalade morötter i grova skivor
salt efter smak

Så här gör du:
Blanda kummin, torr koriander, nejlikor, kardemumma, muskot och kanel tillsammans.
Hetta upp olja i en stor gryta.  Lägg i lök och vitlök. Låt fräsa tills de är genomskinliga.
Lägg i köttet. Stek under omrörning så att köttet blir stekt runt om.
Lägg i tomatpurén, den färska koriandern, lagerblad och kryddmixen. Stek under omrörning i en minut.
Häll i fond och vin. Låt sjuda på låg värme under lock i 1 1/2 timma. Smaka av med salt. Lägg i morötterna. Koka ytterligare 15 minuter. Servera på tallrik med basmatiris och garnera med färsk persilja.