Kall tomatsoppa med basilika
Fånga sensommarens sista dagar med denna smakrika kalla soppa. Lätt att göra och du dricker ett bra vitt till eller en lten rosémousserande med bra bred smak.
Detta behöve du:
5 mogna tomater som du skållat några sekunder. lagt i kallt vatten och skalat.
1/2 liter grönsaksjuice (blandad eller bara morots)
3 dl tomatjuice
1/2 liter kycklingfond (koncentrat spätt med vatten)
1/2 dl smör
1 finhackad gul lök, gärna färsk
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 1/2 dl vispgrädde
15 basilikablad i strimlor
vitpeppar och salt efer smak
1 hackad tomat
6 basilikablad
Så här gör du:
Lägg de skalade tomaterna och grönsaksjuicen i en matberedare och kör till en krämig konsistens. Lägg i en glasskål och lägg till tomatjuicen och kycklingfonden. Blanda väl och kyl ordentligt i kylskåp.
Smält smöret i en liten stekpanna på medelvärme. Lägg till lök och vitlök och bryn tills de är mjuka, ca 7 minuter. Ta från spisen och blanda i tomatblandningen.
Rör i grädden under kraftig omrörning och sätt till den strimlade basilikan. Kyl soppan under 2-3 timmar före servering. Rör innan servering och garnera med hela basilikablad och hackad tomat.