Indonesisk kycklingsoppa
Underbar mat på vintern. Med kryddighet och sötma som är typisk för Sydostasien. Underbart efter en lång söndagspromenad med ett gott vin och trevligt sällskap.
Ingredienser
1 liter färdigblandad kycklingfond
2 matskedar soja
1 1/2 matsked brun farin
2 matskedar nypressad citronjuice
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 dl jordnötssmör
1/2 dl jordnötter, hackade
3 dl kycklingfilé skuren i tärningar
1 1/2 dl skivad purjolök
Till garnering
purjolök skuren i supertunna 5 cm långa strimlor
Så här gör du
I en stor kastrull lägger du fonden, soja, farin, citronjuice och vitlök. Det låter som en udda blandningmen det blir bra till slut. Få det att koka upp och låt det sedan sjuda i 15 minuter. Rör i jordnötssmöret och låt det sjuda ytterligare fem minuter. Några minuter innan servering lägger du i de hackade jordnötterna och kycklingtärningarna och tar av plattan. Servera i skål och garnera med de tunna strimlorna av purjolök.
Till detta dricker du antingen ett rött vin med mycket frukt; Italienska Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro (nr 2109) 80.- eller ett vitt med en aning restsötma; McPherson Chardonnay (nr 16445) 69.- från Australien