Skriv ut recept Skriv ut recept

Gratinerad sparris

I vår internationella värld kommer redan den färska sparrisen långt bortifrån, men det kryper närmre och snart kommer det europeisk. Att gratinera sparrisen med lite kokt skinka blir delikat. Och var inte rädd för sockret. Det gör susen här.
Detta behöver du till 8 personer:
ca 1 kg färsk sparris
1 tesked socker
1 tesked ättika
8 skivor fin kokt skinka
200 gram cheddar ost
3 matskedar Parmesan
salt
Så här gör du
Skrapa bort den torra yttre delen av sparrisen. Tvätta dem noga. Skär sedan av den vedaktiga nedre delen av sparrisen.
Fyll vatten med salt, socker och ättika i en kastrull.  Koka ca 5 minuter om den är grön och ca 8 minuter om den är gul. Ta upp sparrisen och låt den rinna av. Lägg sparrisen i en ugnsfast form och lägg över ett par matskedar av kokvattnet. Sprid ut skinkan och sprid osten över det hela. Låt gratineras ca 15 minuter i ugn på 225 grader. Ät varm direkt.