Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en mjuk och krämig risotto som många tycker om och som gör dig mätt och glad. Vi har haft den som maträtt och smakprov under våra vinprovningar och den fungerar superbt till många röda viner, Också perfekt tillbehör till grillat kött, korv eller en pannbiff. Det tar ca 1/2 timme att producera om du har alla ingredienser tillgängliga. Det tar inte längre tid att laga till många, bara en större kastrull.
Detta behöver du till ca 6 personer:
3 dl torrt risottoris (Arborio t.ex.)
1 matsked vardera av koncentrerad:
-kycklingfond
-kalvfond
-grönsaksfond
1 liter vatten
1 matsked balsamicovinäger
2 dl vitt vin
1 matsked mörk rom
1 dl olivolja
2 dl hackad gul lök
2 dl tärnde inlagda rödbetor
1 dl vispgrädde
1 gram smör
1 dl riven Västerbottenost
hackad persilja till dekor
Så här gör du:
Värm oljan i en tjock kastrull. Lägg i den hackade löken och låt den fräsa mjuk. Tillsätt hälften av rödbetorna och blanda ordentligt. Lägg i riset och rör. Fortsätt röra till dess att riset börjar fastna och nästan få lite färg. Häll i vinet och vinägern och rör om ordentligt. När all vätska försvunnit blandar du samman fonderna med vattnet och spär i omgångar under omrörning. När fonden är borta häller du i lite ny fond och fortsätter till dess att all fond aborberats. Häll i romen och tillsätt smöret och låt det smälta in under omrörning. Ska du inte servera risotton direkt tar du den av värmen här. Innan serveringen tillsätter du grädden och rör om så att all grädde blandats ner. Tillsätt den rivna osten och rör till dess att den smält. Servera. Garnera gärna med lite riven persilja, då ser det fräscht ut.