Kryddig ugnsbakad lax
Mycket smak och lite spännande ”bite” i denna hela lax.
Detta behöver du till fyra:
750 g hel laxfilé utan skinn och ben
1 citron i skivor
1 msk pressad citron
1/2 tsk krossad rosépeppar
2 tsk japansk soja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk salt
2 msk mjukt smör
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipulver
1 jalapeno, finhackad
2 msk hackad persilja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg citronjuicen rosépeppar, soja, vitlök, chilipulver och spiskummin i en kastrull. Låt koka upp och rör. Låt koka till dess att det reducerar till hälften.
Ta av värmen och rör ner en msk smör i sänder så att det smälter utan att ställa såsen på värme.
Lägg laxen på aluminiumfolie som räcker att slå in ett paket som blir tätt. Pensla laxen generöst med såsen. Häll över resterande. Strö över jalapeno och placera citronskivor.
Slå in fisken mitt i ugnen och baka den i 20 minuter.
Ta upp fisken. Lyft den ur paketet och häll såsen genom en sill till en kanna. Servera med smörsåsen och lite hackad persilja.