Skriv ut recept Skriv ut recept

Laxpasta med soltorkade tomater och spenat

,

Suverän pastarätt, som verkligen ger ett ”matigt” intryck. Inbjudande och gott och snabbt en favorit hos gammal och ung. Fungerar också bra som bufférätt.
Detta behöver du till fyra:
Laxen:
1 msk olivolja
1/2 kg laxfilé med skinnet kvar
salt och peppar till fisken
Såsen:
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl soltorkade tomater i olja, hackade
1 l färsk babyspenat
3 dl grädde
1 tsk paprikapulver
1 msk pressad citron
1 msk koncentrerad hummerfond
salt och peppar efter smak
Pennepasta efter aptit
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna
Salta och peppra laxen
Stek laxen först med skinnsidan uppåt i fem minuter. Sänk värmen något. Vänd därefter laxen och stek den fem minuter med skinnet neråt. Ta laxen ur stekpannan och låt den vila varmt eller under metallfolie.
Lägg de hackade soltorkade tomaterna och vitlöken i stekpannan (utan att göra den ren). Koka samman under en minut. Lägg i den färska spenaten och stek till dess att den mjuknar. Lägg i fond, citron, paprika. Rör om och tillsätt därefter grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Häll därefter bort vattnet och låt pastan torka ordentligt. Häll därefter ner pastan i såsen och blanda om ordentligt.
Ta bort skinnet från laxen genom att dra av det samtidigt som du skär loss köttet med en vanlig matkniv. Skär laxen i 3 cm stora tärningar (inte exakt). Vänd därefter ner laxen i pastablandningen. Låt koka tillsammans under en minut så att laxen hinner bli varm. Servera direkt.