Skriv ut recept Skriv ut recept

Kryddigt varm kycklinggryta

Vi har försökt skapa en orientalisk arom, som passar viner med lite restsötma som Ripasso och Amarone. Lättlagat och det doftar härligt i köket Lura dig inte på att det är många ingredienser. Det är vanliga saker, som bara ska läggas i grytan.
Detta behöver du till fyra:
2 msk olivolja
3 kycklingbröst utan skinn och ben, skurna i stora tärningar
1 stor gul lök, finhackad
1 stor morot, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm ingefära, skalad och finhackad
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 frukter spansk peppar, finhackade
1 msk torr koriander
1/2 mask spiskummin
1 msk currypulver
1 tsk paprika
1 tsk kanel
2 msk tomatpuré
2 msk pressad lime
2 dl vitt vin
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 burk normal kokosmjölk
1 burk hackade tomater
2 msk majsmjöl, upplöst i lite kallt vatten
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor gryta.
Lägg i löken och vitlöken och stek den mjuk utan att den får färg. Lägg i tomatpuré, ingefära och morot. Vänd runt så att det blandar sig.
Lägg i alla kryddor inklusive spansk peppar och salt och peppar. Låt steka samman någon minut under omrörning. Häll i vinet, limen och fonden. Blanda och låt koka samman på medelvärme i 10 minuter. Lägg i kycklingtärningarna och blanda om ordentligt. Låt sjuda samman fem minuter. Häll i tomater och kokosmjölk. Blanda och koka samman i 15 minuter. Vill du ha lite tjockare konsistens blandar du majsmjöl och vatten och vänder ner det. Låt grytan sjuda ytterligare några minuter till dess den tjocknar. Servera direkt med ett gott ris.