Skriv ut recept Skriv ut recept

Skillnaden är enorm att göra egna chips och det är inte särskilt svårt. Följ bara alla instruktioner. Inte minst det första steget att lägga den skivade potatisen i kallt vatten.
Detta behöver du till en rejäl portion:
1 kg oskalade potatis av medelstorlek
1 liter iskallt vatten
5 tsk salt
1 msk sellerisalt
1 tsk svartpeppar
vanlig hushållsolja till fritering
Så här gör du:
Skala potatisen i tunna skivor med en vass kniv, en mandolin eller en klassisk osthyvel.
Lös saltet i isvattnet. Lägg därefter ner alla potatisskivorna i vattnet och låt ligga minst 30 minuter. Vänd runt ett par gånger. Vattnet suger ut överflödig stärkelse och det gör chipsen krispiga.
Ta upp potatisen med hålslev och låt dem rinna av i sil och lägg sedan på hushållspapper.
Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Det ska vara ca 7 cm djupt. Det ska vara ordentligt varmt innan du startar friteringen. Testa med en potatisskiva först. Det ska fräsa till och potatisen ska få färg på 3-4 minuter.
Lägg därefter i potatisen i omgångar. vänd om försiktigt ett par gånger.
Ta upp med en hålslev och lägg på dubbelt hushållspapper. Flytta isär potatisskivorna så att de ligger var för sig så att oljan kan rinna av. Det är viktigt för att chipsen ska förbli krispiga när du är klar.
Strö över lite salt och peppar.
Spara i en lufttät behållare till dess att du ska äta chipsen.