Skriv ut recept Skriv ut recept

Kyckling frikassé

En verklig fransk klassiker som har allt du kan önska dig av det klassiska franska köket. Med vin, smör och grädde. Passar förträffligt med en pressad potatis, ett gott ris och en härlig grön sallad. Dessutom lättlagat.

Detta behöver du till fyra:
500 g kyckling, blandat lår och ben, med skinn och ben kvar.
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
75 g smör
Till såsen:
300 g champinjoner, i halvor
2 medelstora lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 lagerblad
3 timjankvistar
3 msk mjöl
1/2 l torrt vitt vin
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl vatten
1/2 tsk vitpeppar
3 dl vispgrädde

Så här gör du:
Torka kycklingen torr med hushållspapper. Salta och peppra runt om.
Smält smöret i en stor stekpanna. När temperaturen kommit upp i 180 grader steker du kycklingen brun runt om. Det tar ca 3-4 minuter per sida. Flytta därefter kycklingen till ett annat fat.
Stek löken brun i smöret i stekpannan. Lägg därefter i svampen, lagerblad och timjan. Låt steka i ca 5 minuter, när svampen börjar få färg.
Lägg i vitlöken och låt en fräsa med i en halv minut. Sprinkla över mjölet och låt det sjuda med någon minut så att mjölet blandas ordentligt.
Tillsätt vin, fond och vatten och låt det koka samman ett par minuter. Skrapa upp allt som fastnat i botten på stekpannan.
Häll över såsen i en kokgryta med lock. Lägg i kycklingbitarna med skinnsidan uppåt. Låt koka upp och sedan sjuda, men inte stormkoka. Lägg på locket och låt koka i tio minuter.
Ta av locket och låt det koka ytterligare 20 minuter. Har du termometer ska innertemperaturen vara drygt 75 grader.
Ta kycklingen ur såsen. Ta bort lagerblad och timjankvistar. Tillsätt grädden och blanda ordentligt. När såsen sjuder så smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingbitarna. Servera direkt med ris, potatis och helst en fräsch grön sallad.