Yakiniku
Man kan beskriva Yakiniku som en japansk köttgryta som bygger på en speciell marinad som köttet ligger i innan stekning och också medan man steker. Lätt att laga och serverade med den typiska japanska kålsalladen blir det som en resa.
Detta behöver du till fyra:
400 g flankstek, skuren i tunna skivor tvärs över.
Marinaden:
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk riven ingefära
2 dl japansk soja
4 msk mirin
2 msk ”oyster sås”
Till stekningen:
2 msk neutral olja
50 g smör
till serveringen:
3 msk rostade sesamfrön
3 salladslökar, skurna i tunna skivor
Lime i klyftor
Japansk kålsallad:
250 g spetskål, strimlad
1 stor morot, strimlad
till dressingen:
2 dl smetana
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
till serveringen av kålsallad:
generöst med färsk koriander
(eller hackad persilja om koriandern inte uppskattas)
Så här gör du:
Blanda samman dressingen till kålsalladen och låt den stå kallt till du ska servera.
Blanda samman marinaden och lägg köttet i den i minst 2 timmar, gärna två eller tre.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Vänta till dess du har 180 grader.
Då steker du köttet med marinaden och steker till dess att marinaden torkat in. Rör om hela tiden.
Vänd ner den strimlade kålen och moroten i dressingen. Toppa med koriander.
Servera köttet med lite jasminris och kålsalladen. Strö över sesamfrön på köttet och toppa med den finskurna vårlöken. Limeklyftor vid sidan.