Skriv ut recept Skriv ut recept

Lätt att laga och en mycket trevlig bjudrätt, som har allt som vi älskar uppe i Norden. Mjuka runda smaker som ger värme och matglädje.
Detta behöver du till fyra:
4 kycklingbröst
3 msk smör
4 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök, finhackad
2 rostade röda paprikor (lägg dem i ugnen på 175 grader och rosta till dess att paprikan mörknat ordentligt. Skala och ta bort kärnorna), skär i tunna skivor
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk krossade rosépepparkorn
3 dl grädde
3 dl färsk hackad basilika plus mer till garnering
2 dl vitt vin
3 dl riven Parmesan
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk koncentrerad kantarellfond
1 msk pressad citron
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Dela kycklingfiléerna på längden i två jämnstora bitar. Platta till dem med handflatan så att det blir jämntjocka ”biffar”.
Smält 2 msk smör i en stor stekpanna.
Salta och peppra kycklingen på båda sidorna. Stek kycklingen 4 minuter per sida och ta därefter upp ur stekpannan.
Smält en matsked smör till utan att göra ren stekpannan. Lägg i lök, vitlök, rostad paprika, paprikapulver, rosépeppar. Stek till dess att löken mjuknat. Det tar ca fem minuter. Lägg i vin, fonder och citron och skrapa upp allt som fastnat i botten och låt sjuda tillsammans till dess att vätskan minskat till hälften.
Tillsätt grädden och koka upp under omrörning så att såsen blandas ordentligt. Vänd ner Basilikan och rör sist ner Parmesanen. Sänk värmen och rör till dess att osten smält in i såsen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka kycklingen i såsen och strö över färsk basilika. Servera direkt.