Skriv ut recept Skriv ut recept

Kyckling med blåbärssås

Riktigt trevlig rätt som ger en utmärkt balans mellan syra och sötma. Inte särskilt svårt att laga. Såsen kan du göra dagen innan om det skulle vara så:
Detta behöver du till fyra:
4 kycklingbröst
Blåbärssåsen (receptet finns längst ner)
3 matskedar olivolja
Att gnida in kycklingen med:
3 matskedar olivolja
2 matskedar färsk rosmarin, finhackad
2 matskedar färsk timjan, finhackad
2 pressade vitlöksklyftor
1 tesked salt
1 tesked svartpeppar
1 tesked kajennpeppar
Så här gör du:
Blanda samman alla ingredienserna till kryddningen av kycklingen i en skål och blanda ordentligt.
Gnid in kycklingfiléerna runt om så att alla ytor täcks.
Lägg kycklingar på ett fat och täck med plastfolie och låt stå kallt minst en timma och gärna över natten.
Förbered såsen enligt receptet härunder.
Pensla  kycklingen med olivolja runt om.  Stek i varm panna 10 minuter per sida eller till dess att kycklingen blivit genomstekt. Lägg på generöst med blåbärssås och lite gröna bönor vid sidan. Strö över resten av blåbären
Blåbärssåsen:
Ingredienser:
1/2 liter blåbär (gärna frysta)
1 dl vitt vin
1 finhackad rödlök
1 1/2 dl balsamvinäger
1 matskedar tomatpuré
3 matskedar olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
1 matsked pressad citron
1/2 tesked kanel
1/2 tesked riven ingefära
1 tesked salt
Så här gör du såsen:
Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i löken med vitlöken och låt steka i tre minuter.
Lägg i alla ingredienser utom blåbären och låt sjuda under omrörning då och då. Låt sjuda ca 5-10 minuter eller till dess att såsen börjar tjockna något.
Lägg såsen i en matberedare och kör den helt jämn. Lägg i en kastrull och lägg i hälften av blåbären Koka upp till dess att blåbären spricker och mjuknar och ger ifrån sig vätska. Ta då såsen av värmen.