Skriv ut recept Skriv ut recept

Kycklingfilé med vitlök och citronsmörsås

Det är mycket vitlök och faktiskt härligt nyttigt med alla vitaminer. Dessutom förödande gott.

Detta behöver du till fyra:
1 dl smör
2 msk stekolja

250 g svarta oliver utan kärnor, skurna i halvor
4 stora kycklingfiléer
4 stora gula lökar skurna i tunna skivor
6 vitlöksklyftor, väldigt finhackade
2 teskedar torr timjan
1 dl pressad citron
2 citroner skurna i skivor med kärnorna borttagna
1 msk kycklingfond
2 dl torrt vitt vin

Färsk gräslök till dekor
Salt och peppar efter smak.

Så här gör du:
Smält hälften av smöret med oljan i en het stekpanna och stek kycklingen så att den får färg runt om. Salta och peppra kycklingen. Ta kycklingen ur pannan. Lägg i resten av smöret. Hetta upp och stek löken utan att göra ren pannan till dess att den blir mjuk. Skrapa upp allt som blivit kvar efter kycklingen.
Lägg i vitlöken och stek tillsammans med löken under två minuter. Rör om.
Salta och peppra löken. Lägg i fonden, vin, timjan och citronsaften och koka upp. Lägg i kycklingen.  Lägg på lock och låt koka/steka i 25 minuter. Ta av locket och lägg i oliverna, citronskivorna och den färska timjan. Låt koka 15 minuter utan lock. Servera med pasta, rostad potatis eller en fräsch sallad.